Изаберите писмо
Организациона схема
регионална развојна агенција
Регионална развојна агенција Браничево Подунавље
КЗМ
Канцеларија за младе општине Мало Црниће
Мапа приступачности
Continental turs Kula

Po prvi put nakon izgradnje crkve,  ulicama Velikog Crnića, na dan seoske zavetine prošla je litija. Litija predvođena seoskim sveštenikom uz prisustvo nastavnika i dece iz škole litija je prošla selom, a veseli domaćini koji slave Spasovdan pozdravljali su i nazdravljali povorci.

 

 

 

SPASOVDAN

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik koji se slavi 40 dana nakon Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, uvek pada u četvrtak.

 

Po hrišćanskom učenju, posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima 40 dana, javljajući im se, učeći ih i naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon. Tog dana se završio Hristov boravak na zamlji radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca. Posle toga se apostolima vratila njihova vera, radost i hrabrost.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku vidi se i po tome što je najveći istorijsko pravni dokument srpske srednjevekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan, 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Spasovdan se u Srba slavi i kao krsna slava, pa je tako, u čast obnove i napretka Spasovdan slava Beograda, Hristovo Vaznesenje će ovih dana obeležiti i žitelji Velikog Crnića, Kobilja i Crljenca.

Оставите одговор

Електронске грађевинске дозволе
Email
Email za mesne kancelarije i sluzbenike
Email за службенике и месне кацеларије
„Пази друге, мисли на себе!
Архива